Studeren in Parijs

Parijs is een geweldige stad. En ook een geweldig dure stad, om te wonen. Studeren zelf is gelukkig een stuk goedkoper – ook goedkoper dan in Nederland. Als je van plan bent om in Parijs te gaan studeren wil je natuurlijk eerst weten wat je precies wilt gaan studeren. In Parijs zijn er sinds de hervormingen die door de beweging van mei 1968 bewerkstelligd zijn 13 verschillende autonome universiteiten met tegenwoordig meer dan driehonderdduizend studenten. Daarnaast zijn er nog zogenaamde Grandes ├ęcoles, die meer op Masters opleidingen en promotieonderzoeken opleidingen gericht zijn.

Studiefinanciering

Als je aan een opleiding in Nederland bezig bent en studiefinanciering ontvangt is het mogelijk om deze te behouden tijdens je verblijf in Parijs. Hiervoor moet je aan 2 voorwaarden voldoen: je studie of stage in Frankrijk is een deel van je Nederlandse opleiding en je blijft ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding (en je betaalt daar dus ook voor). Als je een Erasmus doet is het wel makkelijk om je stufi te behouden.

Als je aan een promotieonderzoek denkt is het van belang op tijd uit te zoeken of je een beurs in Frankrijk kunt krijgen. In Frankrijk word je in tegenstelling tot in Nederland vaak niet betaald door de instelling waar je je onderzoek gaat doen. Er zijn wel zogenaamde “concours” waar je CV en je motivatie wordt beoordeeld en als je geluk hebt kun je hiervoor in aanmerking komen.

Woonruimte zoeken

Een slaapplek… da’s nog niet zo snel gevonden in Parijs. Ervaring met het zoeken van een woning (of kamer) in Amsterdam kan helpen, maar ga ervan uit dat het in Parijs nog een tikkeltje lastiger is. Als je tenminste binnen de stad (arrondissement 75) zelf wilt wonen. Als je het niet erg vind om elke dag met de RER (de Parijse urban rail) te gaan wordt het wel iets makkelijker en goedkoper. Overigens is het in Parijs ook toegestaan om op straat te slapen of onder de brug. Veel mensen die geen geld hebben doen dat ook. Dat is volkomen legaal.

Uitgaan in Parijs

Uitgaan is uiteraard een niet te missen onderdeel van studeren. In Parijs gaat je dat echter handenvol geld kosten als je niet oplet. Een biertje (ja, “tje”) is al gauw 5 euro en vaak is er ook entree. Je kunt het ook houden op iets goedkopere plekken.

Emigreren naar Parijs

Als je in Parijs gaat studeren dan ga je feitelijk gezien emigreren naar Frankrijk. Dan is het raadzaam om even de emigratie checklist door te lopen. Op beide pagina’s vind je informatie over waar je nog meer aan kan denken als je naar Parijs gaat om te studeren.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.